איליוטיביאל 2016-03-24T13:01:44+00:00

איליוטיביאל

טיפול ומניעה באמצעות כירופרקטיקה

תסמונת ה- איליוטיביאל, ILIOTIBIAL BAND SYNDROM, הינה אחת הפציעות השכיחות ביותר בקרב הולכים ורצים. אך עם זאת,במידה ומאובחנת בזמן וכהלכה, גם מגיבה בקלות לטיפול נכון. 
תסמונת זו גורמת לכאבים לאורך צד הירך והברך, ומופיעה בעיקר לאחר פעילות גופנית ובעיקר ריצה בעליות או הליכה במדרגות.
 
רצועת האיליוטיביאל הינה רצועה שתומכת את צדה החיצוני של הירך. הרצועה מתחילה ממפרק הירך ומתחברת אל מתחת למפרק הברך בצדו החיצוני. ניתן לחוש רצועה זו במישוש לאורך צידה של הירך. רצועה זו מהווה נקודת חיבור לשרירי העכוז- GLUTEUS  ו – TFL) )TENSOR GSCIA LATAE – קבוצת שרירים המאוד חשובה לייצוב האגן בזמן הליכה וריצה.
למעשה ניתן לראות את האיליוטיביאל  כשריר-רצועה המתחילה מהאגן וממשיכה עד מתחת לברך. משום מיקומה, רצועה זו מושפעת הן מליקויים בכף הרגל והן מליקויים בגב, ובאגן.
 
הביומכניקה
 
בהליכה או בריצה, בשלב שבו משקל הגוף עובר לרגל אחת ישנה נטייה של הגוף לנוע הצידה – אל הצד של הרגל התומכת. השרירים והרצועות שאמונים על ייצוב תנועה זו הם שרירי ה GLUTEU  ה- TFL ורצועת האיליוטיביאל. כתוצאה שרירים אלו, אם לא חזקים דיו, נוטים להיחלש ולהיפצע.
חוסר איזון במנח האגן, תופעה מאוד שכיחה, אף יכולה לתרום להגברת העומס על רצועת האיליוטיביאל. כמו גם, יתר פרונציה של כף הרגל גורמת לסיבוב הירך פנימה וכתוצאה למתיחת הרצועה.
תסמונת האיליוטיביאל יותר שכיחה בקרב נשים וזאת משום רוחב האגן. רוחב האגן משפיע על המתח ברצועת זו בכך שזה מגביר את זווית Q-ANGKE.  Q_ANGLE זו הזווית הנוצרת בין קו האנך של הגוף, מפרק הירך ומפרק הברך.
באם רצועת האילוטיביאל מתוחה, היא עלולה להתחכך במפרקי הירך והברך ובכך ליצור תהליכים דלקתיים. חיכוכים אלו מתגברים בעיקר בריצה בעליות וברכיבת אופניים כששם הברך כפופה יותר.
 
טיפול
 
הטיפול בסינדרום האיליוטיביאל מצריך בדיקה יסודית מכף רגל ועד עמוד השדרה וזאת כדי לאתר את כל הגורמים האפשריים הגורמים לבעיה. הטיפול חייב לכלול לא רק הקלה סימפטומטית, אלא ולא פחות חשוב טיפול מניעתי:
מתיחות לרצועת האילוטיביאל
חיזוק שרירי העכוז ושרירי הליבה
עיסוי רקמות לרצועת האיליוטיביאל וקשריות בשרירי העכוז
התאמת נעל על בקרת תנועה ומדרסים לפי מידת גבס
טיפול כירופרקטי לאיזון האגן ושחרור לחץ עצבי מחוליות הגב התחתון
מניעה מריצה על כביש משופע – שפת ים או שפת כביש
קררו את המקום בעזרת קוביית קרח במצב האקוטי בין 4-6 פעמים ביום למשך 15 דק
עיסוי עצמי לאורך הרצועה
ניתן גם לעסות את הרצועה בעזרת רולר
חבישה פונקציונלית של הרצועה
ניתן גם להיעזר ברצועה לשחרור לחץ מהרצועה
בצעו תרגילי מתיחות
בצעו תרגילי חיזוק לשרירי מרחיקי הירך, לשרירי העכוז ולשרירי הליבה
בצעו תרגילים פונקציונליים תרגלי תנועה ותרגילים לחיזוק המערכת הפרופריוספטורית – חיזוק המערכת העצבית
 
בריצה והליכה:
יש לבדוק הנעלה עם בקרת תנועה
מדרסים ביומכניים לפי מידת גבס
הימנעו מריצה בעצימות גבוהה ומתנו את נפח הפעילות
הימנעו מריצה במשטחים משופעים, עליות, וסיבובים
 
אופניים:
בדקו התאמת אופניים
הנמיכו את הכיסא בין 4-6 ס"מ
הסיטו את הקליט פנימה כדי לאפשר רוחב מקסימאלי בין הברכיים
במצבים קיצוניים יש לשקול החלפת ציר מרכזי לארוך יותר
 
טיפול בכירופרקטיקה בשיטת N.S.A מאפשר שחרור מתח מחוט השדרה ולא רק לחולייה בודדת כפי שנעשה עד היום. הטיפול מפסיק את ההתנהלות המגננתית ומאפשר למוח דפוסים תפקודיים יעילים ורגועים יותר. הטיפול מתבצע באמצעות מגע עדין ומדויק בנקודות אסטרטגיות בחוט השדרה. המתח הכרוני בשרירי הגב יורד, תפקוד החוליות משתפר, והיציבה משתפרת, עמוד השדרה מתגמש ועומד בצורה יעילה בעומסי היומיום. המתח הגופני הפנימי נרגע ותפקוד המערכות הפנימיות משתפר: הנשימה, הלב ולחץ הדם, מערכת העיכול ועוד. מערכת החיסון מתחזקת והגוף מרגיש בריא יותר. המתח הרגשי\נפשי נרגע, משתפרת היכולת להתמודד עם מצבי חרדה, עצבנות, דיכאון, עייפות קשיי שינה ועוד. הגוף מפתח דפוסים עצביים המאפשרים לזהות  ולשחרר מתח שנאגר בגוף ומשכלל את יכולת הריפוי העצמית.